Menu
Categories
Registrske tablice za kolo. Neumnost?
februar 23, 2017 Novice

Na to temo sem zašel po naključju,  ko sem za darilo dobil starinsko tablico za kolo.

Zakaj in kje so se tablice uporabljale

Presenetilo me je, da je bila uporaba precej pogosta v mnogih državah pred, med in tudi po drugi svetovni vojni. Na Poljskem je bila obvezna še v 60-ih letih. V Švici so bile registrske tablice v uporabi do leta 2011. V Torontu so jih uporabljali od leta 1935 do leta 1957.

Vintage kolo oprema

Ideja za ponovno licenciranje se je pojavila tudi kasneje, a nikoli vnovič uveljavila. Glavni razlogi neuporabe so bili, da je zahtevno zagotavljati ažurno bazo podatkov, da se pojavi praktična težava pri registraciji otrok, ki na kolo sedejo že okoli 5 leta starosti. In kar je po mojem mnenju glaven razlog, da registracija sama po sebi ne spremeni obnašanja kolesarjev, ki ne upoštevanjo prometnih zakonov.

Švicarski sistem, imenovan Velovignette, se mi zdi še najbolj smiselen. Pri tej registraciji kolesa gre v bisvu za obliko zavarovanja, ki kolesarju zagotavlja osnovno kritje

Na fotografiji: Moja registracijska tablica

Videz starodobnosti kolesa lahko dopolni registracijska tablica

Na spletu sem našel kar nekaj zbirateljev. Menim, da največ šteje, če to izhaja iz domačega ali vsaj slovenskega okolja. Alternativa je možnost naročila nove moderne izvedbo tablic, a sem sam bolj naklonjen starim , ki jih bo potrebi samo osvežim.

Je tablica prava stvar za mestno kolo? In kako le to praktično zavarovati pred krajo? Sledenjega še ne vem.

Več o uporabi, prednosti in slabostih uporabe tablic najdete tudi v tem zapisu.

Dodaj odgovor
* *